Spänner det både i nacke och huvud?

Premium: Story

Känner du dig stel i nacken och övre ryggen av alldeles för många timmar vid arbetsbordet? Har du huvudvärk, ligger pannan i rynkor, susar det i öronen eller spänner det i käkmusklerna? Resultatet av ett stressigt liv känns ofta speciellt i huvudområdet - nu utlovas speciell lindring mot detta.

I samarbete med Terveyshuoltamo Ihana ja Rento

Terveyshuoltamo Ihana ja Rento flyttade nyligen till Berggatan i Hangö, men har redan innan det hunnit verka i staden i sex års tid. Under den tiden har Elina Nybergs duktiga fingrar hunnit bli bekanta för många. Förutom traditionell massage erbjuder hon sedan ett par år tillbaka även behandling med VoiceWell-metoden. Fokus ligger på behandling av käkmuskulatur, käkled, nacke och axlar samt huvud och ansikte. Med andra ord, en perfekt avkoppling för alla stressade tandgnisslare.

- Jag behandlar muskelspänningar i käkmusklerna. Alla muskler i ansiktet är sammankopplade med varandra, hela den helheten behandlas. Jag börjar på ryggsidan, och sedan är det dags för axlarna och nacken. På framsidan kan nickmuskeln ofta vara mycket spänd, berättar Elina.

- Människans huvud är en helhet, därför behandlar jag muskelhinnorna och fogarna. För personer som arbetar sittande vid datorn brukar dessa vara mycket spända. Ofta kan redan massage av huvudet underlätta smärta och spänningar.

Första delen av behandlingen påminner mest om en vanlig massage, som koncentreras till huvud och nacke. Även musklerna i pannan, ögonmusklerna, samt musklerna kring näsan och munnen uppmärksammas. För att komma åt käkmusklerna på bästa möjliga sätt masserar Elina till sist även på insidan av munnen.

- Käkmusklerna behandlas först på utsidan och till sist från insidan. På så sätt kommer jag åt hela muskeln, förtydligar Elina.

previous arrow
next arrow
Slider

Samarbete med tandläkare

VoiceWell- metoden har utvecklats av Kirsti Leppänen och Kirsi Vaalio. Båda har över 20 års klinisk erfarenhet av frågor kring röstanvändning, andning och bett. I sin helhet är metoden ett mångsidigt sätt att behandla och förebygga frågor kring dessa områden. Elina Nyberg har valt att koncentrera sig på behandling av käken, men även många musiker och talare använder den för röstvård. Trots att metoden funnits i Finland sedan år 2010 är den fortfarande ganska obekant för den stora allmänheten.

- Ett steg i taget, det känns som om människorna hittar den bättre och bättre. Men det beror naturligtvis även på hur bra t.ex. tandläkare skickar vidare personer i behov av hjälp, konstaterar Elina.

- Ibland har det hänt att tandläkare inte hittat orsaken till tandvärk och har föreslagit att tanden skall dras ut. Jag rekommenderar absolut först en behandling av käkmusklerna, ibland kan spänningarna i käkmuskeln vara orsaken till värken, förklarar Elina.

Behandlingen tar en timme, och minst tre behandlingar rekommenderas för möjligast bra resultat.

- Jag rekommenderar absolut minst tre behandlingar, därtill ger jag övningar för hemmabruk, lovar Elina.

Refererande smärta är vanligt

I sitt jobb kombinerar Elina den traditionella massagen med behandling av muskelhinnor samt manipulering av triggerpunkter med nålar. Med dry needling- nålar behandlas triggerpunkter i mjukvävnaderna. Dry needling används även i VoiceWell-behandlingen, alltid i samförstånd med kunden.

- En triggerpunkt är en spänd punkt i muskeln som har nedsatt ämnesomsättning. Ofta kan en sådan punkt medföra smärta som upplevs på ett annat ställe än där triggerpunkten finns, en sk. refererande smärta. Typiska symptom är en spänningshuvudvärk runt hela huvudet eller värk i en specifik punkt ovanför ögonbrynen. Mellan skulderbladen finns en triggerpunkt som ofta känns som smärta i handen eller i bröstet, till den grad att personen kan misstänka hjärtproblem, konkretiserar Elina.

previous arrow
next arrow
Slider

Under behandlingen används dry needling-nålar för att behandla dessa punkter.

- Nålarna stöder den övriga behandlingen. Jag använder dem ofta i behandlingen av tennisarmbåge, axel- eller höftproblem. Ibland kan en muskel vara så spänd och sjuk att den inte kan masseras, då är nålarna superbra och hjälper muskeln slappna av, konstaterar Elina.

Himlens förgård

Att sköta om människan har utformat sig till Elinas livsuppgift. Hon upplever att hon lärt sig tillräckligt för att förstå det oändliga i att vårda människan, samt förståelsen för att människan är en helhet.

- Den mentala sidan inverkar alltid, och den fysiska återhämtningen hänger ihop med hur mycket personen är beredd att satsa på sitt eget välmående. Jag tror starkt på betydelsen av det mentala. Som massör förstår jag väl att vi kan underlätta och främja välmående, men den egna inställningen är alltid avgörande.

För Elina är det en självklarhet att hela tiden utvidga sitt kunnande genom skolning. Hon anser ändå att det konkreta arbetet med kunderna lär henne allra mest.

- Mina fingrar känner den kropp jag behandlar. Det är verkligt svårt att förklara men mina fingrar känner allt jag behöver veta. Att sedan översätta det i ord, eller helheter, är något som antagligen tar resten av livet.

- En präst, som går hos mig för massage, sa: Det här är himlens förgård, och det får man gärna säga högt, skrattar Elina.

Mera info: Elina Nyberg 040 4193427 / Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Får det vara klassisk knivrakning, ett trendigt format skägg eller kanske en mera klassisk hårklippning? Barberartrenden ha...

Jag träffar Nana Hyry på hennes byrå Hima & Huvila på Boulevarden i Hangö. En byrå som inte ser ut som en traditione...

Den allmänna trenden bland banker och försäkringsbolag har den senaste tiden varit att stänga kontor eller begränsa öppe...

Oy BN Bilservice Ab i Ekenäs är en etablerad bilverkstad som erbjuder bilservice, reparationer och plåtreparationer. Föret...