Här är ju alldeles vanliga människor!

Premium: Story

För att träna på gym behöver du varken ha stora muskler eller tajta trikåer. Den borttappade träningslusten kan instruktörerna locka fram genom att hitta rätt träningsform för just dig. Vi tog pulsen på Steelstudio i Hangö för att kolla in de senaste trenderna inom motionsvärlden.

I samarbete med Steelstudio

Jag besöker Steelstudio i Hangö en måndagsförmiddag. Här i den gamla charmiga industrifastigheten, i folkmun kallad Helkamahuset, är det livligt. Träningsklädda människor kommer och går, en del är på väg till en gruppträningstimme, andra bär sin träningsväska till gymsidan. Här tränas det i allt från yllesockor till tajta trikåer.

- Min målsättning var att skapa ett gym för alla, oavsett om du är idrottsman, pensionär eller arbetstagare. Och det är med den tanken vi jobbat hela tiden, vi har undvikit att nischa in oss, konstaterar ägaren Teddy Nordling om Steelstudio som funnits sedan 2001.

Bevisligen har Steelstudio lyckats med den målsättningen. Gruppträningstimmen, som precis skall börja, heter Functional Circuit och många av dem som målmedvetet styr mot salen ser ut att vara i pensionsåldern. Namnet på träningstimme säger inte så mycket för den oinvigda, men det handlar faktiskt om den stora trenden inom träningsvärlden för tillfället.

- Många har fortfarande kvar bilden av gym från 1980-talet; att man skall vara stor och stel eller att man ska se jättebra ut för att träna där. Men när dom kommer hit märker dom att det är ju alldeles vanliga människor här, skrattar Tina Signell som har 25 års erfarenhet inom branschen.

Funktionell träningstrend

De stora trenderna inom träningsvärlden är för tillfället funktionell träning och träning med den egna kroppsvikten utan användning av extra redskap. Det kan beskrivas som att ta ett steg tillbaka till enkla grundrörelser och träning som kan göras var som helst.

- I funktionell träning jobbar du med olika muskelgrupper samtidigt och använder hela kroppen under en övning. För mig är årets tema rörlighet. Allting baserar sig på rörlighet och du kan inte göra övningar rätt om du inte har tillräcklig rörlighet. Jag har ganska mycket äldre människor som tränar med mig och då är balans, rörlighet och styrka A och O, eller egentligen är det grunden för alla, betonar Tina Signell.

Steelstudio erbjuder nästan alla dagar gruppträningstimmar enligt denna träningsprincip men med lite olika intensitet och betoning. Timmarna är populära och tränar effektivt hela kroppen på kort tid.

- Tisdagens functional circuit är den hårdaste timmen jag håller just nu, där utmanar jag människorna lite mera, förstås i enlighet med deras egna gränser. Den timmen baserar sig på tid; vi jobbar 35 eller 45 sekunder med en övning. Du behöver inte tänka på tempo eller med att hänga med i grannens takt, du gör övningen i egen takt.

Vilken timme skulle du rekommendera för den som vill börja med funktionell träning?

- Dagstimmen på måndagar är lite lättare, så kanske den, eller torsdagens kvällstimme där träningen görs helt utan redskap, tipsar Tina Signell.

Våga prova på nya saker

Inom träningsvärlden går trenderna i vågor och under sin långa karriär som instruktör och personlig tränare har Tina Signell hunnit uppleva en och annan trend, allt från step aerobic till den enorma zumbaboomen.

- Zumba är det största jag har upplevt! Jag har aldrig sett något liknande i Finland, det var en feber som tog över! Det bästa var att du fick bra motion, och folk var glada och motionerade samtidigt. Det var en helt annan värld, zumban öppnade någonting i människorna som jag aldrig har sett förut, minns Tina Signell.

Varken hon eller Teddy Nordling tror att de kommer att uppleva en motsvarade boom någonsin igen. Nu är det mera personligt anpassad träning som gäller och många väljer även att träna på egen hand, då det bäst passar dem.

- Det klart att trender och träningstrender styr ganska mycket. Nu känns det som om det går mera folk på gymmet än på gruppträningstimmar och att träna på egen hand börjar bli stort. Och det blir säkert ännu större i framtiden, tippar Teddy.

Tina vill lyfta fram mångsidigheten och vikten av variation i träningen, oavsett om man föredrar gym eller grupptimmar. Musklerna tycker om variation och överraskningar.

- Jag önskar att folk skulle vara lite modigare i att komma och prova på olika timmar. Först då du provat, vet du vad det är. Variation är alltid bra och jag rekommenderar även att prova även olika instruktörers timmar, konstaterar Tina Signell.

Yinyoga populärt

För tre år sedan valde Steelstudio att följa trenden och öppna upp för lugnare timmar i form av yinyoga. Timmarna som erbjuds i den ytterst lugna yogaformen har visat sig vara verkligt populära och efterfrågade, både bland kvinnor och män.

- Jag rekommenderar för alla karlar att våga sig på dessa timmar. Det är ett lätt sätt att ta hand om hela kroppen och öka rörligheten, säger Tina Signell.

I yinyoga håller man positionerna från tre till tio minuter men det är inte frågan om aktiv muskelstreching, tvärtom stävar man efter att slappna av i musklerna för att få effekt i stramande muskelhinnor.

- Yinjyoga skiljer sig från stretching genom att vi försöker vara närvarande och uppfatta hur vår kropp känns. I yinyoga tänjer vi inte musklerna, egentligen det motsatta; vi strävar efter att slappna av i musklerna, då riktas övningens effekt till fasciahinnorna. Men visst får man tänka på timmen som en stretchstund om det känns passligare, förklarar Tarja Salmi som är utbildad yinyogainstruktör.

Enligt Tarja Salmi passar yinyoga för personer som vill öka sin smidighet och vighet men även för personer vill ha en lugn stund som motvikt mot en stressig vardag.

- Det finns ingen koreografi. Jag som instruktör respekterar varje individs egen träning, jag böjer inte och töjer, alla får vara som dom är. När du ger dig hän, kommer kroppen att formas i sin egen takt, utan skador. Det viktigaste rådet på mina timmar: lyssna och respektera dig egen kropp.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Får det vara klassisk knivrakning, ett trendigt format skägg eller kanske en mera klassisk hårklippning? Barberartrenden ha...

Jag träffar Nana Hyry på hennes byrå Hima & Huvila på Boulevarden i Hangö. En byrå som inte ser ut som en traditione...

Den allmänna trenden bland banker och försäkringsbolag har den senaste tiden varit att stänga kontor eller begränsa öppe...

Oy BN Bilservice Ab i Ekenäs är en etablerad bilverkstad som erbjuder bilservice, reparationer och plåtreparationer. Föret...