En oas för naturenligt välmående

Premium: Story

Känner du behov av en egen stund av avkoppling? Vill du minska kroppens kemikaliebelastning till förmån för bär och frukter i din egen skönhetsvård? Den ekologiska skönhetssalongen Kuusenjuuri är en liten oas för naturenligt välmående.

I samarbete med Kuusenjuuri

Den ekologiska skönhetssalongen Kuusenjuuri är belägen i andra våningen av det gedigna Helkamahuset invid hamnarna i Hangö. När du stiger in i salongen möts du av en annorlunda, mjukare värld där ljuset och stämningen direkt känns avkopplande. Ekokosmetologen, massören och zonterapeuten Outi Granroth har förut verkat på Berggatan i Hangö, men nu skapat en avkopplingsplats för både kropp och själ.

- Jag har kunder som specifikt vill komma för att slappna av en stund, och detta ställe är perfekt för det. Här får kunden en egen stund i stillhet.

Outi Granroth har lång erfarenhet av att behandla människor. I Kuusenjuuri-salongen kombinerar hon sitt kunnande från olika delområden till en fungerande helhet. I varje ansiktsbehandling ingår alltid element av massage eller zonterapi.

- Jag upplever att jag nu äntligen kan erbjuda kunden en helhetsupplevelse. Alla behandlingar har element av massage eller zonterapi. Så även om det är hudvård, är det alltid samtidigt hela människan som uppmärksammas , konstaterar Outi.

Outis intresse för hela människans välmående växte i tiden fram via jobbet som massör, och hon vidareutbildade sig inom zonterapin. I ett tidigt skede intresserade sig hon även för skönhetsvård med naturlig kosmetik, som inte innehåller skadliga kemikalier.

- Via mitt jobb som massör märkte jag att många människor hade problem med magen och led av stress och trötthet. Jag undrade för mig själv, varför så många människor med ryggont även hade problem med magen?

- Jag ville kunna hjälpa mera, och zonterapin har varit en avgörande sak i det. Människan är så mycket mera än det vi ser. Jag överraskas hela tiden av hur kroppen själv vet vad som är fel, konstaterar Outi.

previous arrow
next arrow
Slider

Naturliga kosmetiska produkter

Ekologiska kosmetiska produkter är allt oftare konsumenternas första val. Människan utsätts dagligen för stora mängder kemiska ämnen genom mat, kosmetik och tvättmedel. Många önskar att de kunde minska på denna kemikaliebelastning.

- Olika människor har förstås olika motiv till att använda naturliga kosmetiska produkter. För en del är det naturen som är det viktiga, för andra är de kemikaliebelastningen, det vill säga insikten om vad man utsätter sin kropp för, konstaterar Outi.

Inhemska växter utgör basen i skönhetsbehandlingarna. På listan finns jordgubb, blåbärsolja, hallonfrön, örter och en mängd andra växtdelar som används för sin effekt.

- En stor del av råvarorna är sådana man kan äta, som bär, frukt, växter och örter. Till exempel frystorkad jordgubbe i pulverform. Produkterna innehåller stora mängden bär, ett blåbär räcker ingenstans, berättar Outi.

Anumati Naturals som verkar i Kyrkslätt har utvecklat den hudvårdsserie för professionell användning som Outi använder. Produktserien innehåller växter som odlats i Finland, och största delen är ekologiska eller vilt växande. Av råvarorna importeras endast exotiska växter och frukter.

- Anumati Naturals produkter baserar sig på fytoterapi dvs växtterapeutisk behandling och produktutvecklingen baserar sig även på traditionell växtkunskap. När jag valde produktserien hade jag främst människan i åtanke, men naturligtvis har även miljön stor betydelse. En del av råvarorna importeras men tillverkningen sker i Finland, och vi undviker långa transporter, konstaterar Outi.

- I vanlig kosmetika används ofta en baskomponent, till vilken de verksamma ämnena tillsätts, men i ekologisk kosmetik görs basen av växtoljor och blomvatten, som är verksamma ämnen i sig, förklarar Outi.

previous arrow
next arrow
Slider

Är en ekologisk kosmetolog en riktig kosmetolog?

När Outi blev färdigt utbildad kosmetolog för tio år sedan var det svårt att hitta ekologisk kosmetik som lämpade sig för professionellt bruk. Under de senaste åren har kunskapen om vissa kemikaliers negativa effekter ökat, liksom även den allmänna ekologiska medvetenheten. Kuusenjuuri är för tillfället den enda skönhetssalongen som erbjuder ekologisk kosmetik i Hangö.

- Ekologiska kosmetologer har samma grundutbildning som vanliga kosmetologer. Medlemmarna i Suomen Ekokosmetologit har förbundit sig till att endast använda sig av certifierade naturliga kosmetikprodukter och verkar även i övrigt på ett ekologiskt försvarbart sätt, förklarar Outi.

- Jag använder inga apparater, endast vid ansiktsbehandling med ånga. Jag utför alla behandlingar för hand, och jag är hela tiden själv närvarande, betonar Outi.

Förutom olika ansiktsbehandlingar erbjuder Kuusenjuuri även helkroppsbehandlingar och till exempel hudvård för ryggen med finländsk vitmossa. Klassisk massage, aromamassage och zonterapi kan kunderna naturligtvis även få utan skönhetsbehandlingar.

Den speciella detox-energy ansiktsbehandlingen är mycket populär. Behandlingen inleds med fotbad och indisk huvudmassage, och den innehåller två skilda ansiktsmasker, en renande och en närande. Behandlingen är speciellt utvecklad för en stressad och trött hy som behöver uppfräschning.

- Jag får ofta positiv feedback för att behandlingarna är så mångsidiga och betonar helheten. En kunds aktivitetsarmband visade att hen faktiskt hade sovit 1,5h, det vill säga under hela behandlingen, skrattar Outi.

Mera info: Outi Granroth tfn 044 339 5090 / ​Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Får det vara klassisk knivrakning, ett trendigt format skägg eller kanske en mera klassisk hårklippning? Barberartrenden ha...

Jag träffar Nana Hyry på hennes byrå Hima & Huvila på Boulevarden i Hangö. En byrå som inte ser ut som en traditione...

Den allmänna trenden bland banker och försäkringsbolag har den senaste tiden varit att stänga kontor eller begränsa öppe...

Oy BN Bilservice Ab i Ekenäs är en etablerad bilverkstad som erbjuder bilservice, reparationer och plåtreparationer. Föret...