Zonterapi för babyn och sönderstressade vuxna

Premium: Artikel

Stress, rädsla och ilska sätter sig i hela vår kropp. I både stor och liten. Smärtor och värk kan vara följden. Känslozonterapeut Malin Grönholm vill hjälpa både nyfödda, skolbarn och sönderstressade vuxna att må bättre i sin kropp.

I samarbete med Zonterapi Little Step

Malin Grönholm är utbildad känslozonterapeut och för tillfället finns hennes mottagning Zonterapi Little Step invid torget i Hangö. Här erbjuds behandling för personer i alla åldrar men speciellt gärna lyfter Malin fram behandlingen av gravida kvinnor och babymassage, eftersom det är få som känner till dessa alternativ.

Vad är zonterapi?

- Zonterapi är en naturlig vårdform, som stärker kroppens egna naturliga självläkningsförmåga att skapa balans i kroppen.

- I zonterapi behandlar vi olika reflexpunkter i kroppen. Kroppens alla organ finns utsatta på hela kroppen; hjärtat, lungor och matsmältningen kan behandlas via händerna, fötterna och öronen. Behandlingen sker via dessa punkter och är oftast väldigt effektivt.

Hur går en behandling till?

- Jag behandlar hela kroppen, det påminner lite om massage, men det är mycket mildare. I massage jobbar man med musklerna och jag jobbar med huden. Jag utläser märken på huden och öppnar blockeringar som jag hittar. Utgångsvägarna ur kroppen sitter i öronen, händerna och fötterna, dom är alltid viktiga att öppna under behandlingen.

Mot vilken typ av besvär hjälper zonterapi?

- Dagens värld är så väldigt stressad att en stor del av behandlingarna jag gör är avslappnande och stresslösande, och där ger zonterapi bra resultat.

- Men jag behandlar allt från nackbesvär, migrän och annan värk till rygg- och knäproblem; det mesta är möjligt att behandla med zonterapi.

Vad är graviditetsmassage?

- Jag kombinerar en lätt massage med zonterapi. Det är väldigt avslappnande men därtill kan man fokusera på saker som man har problem med t.ex. foglossning eller illamående. Behandlingen sätter igång ämnesomsättningen och minskar svullnader. I slutskedet är det vanligt att händerna domnar och det kan avhjälpas. Det är också möjligt att vända ett foster som är i sätesläge med hjälp av zonterapi.

- Det är avslappnande och skönt, något man behöver när man är gravid. Det är väldigt tungt att vara gravid, här kommer man bort en stund.

Kan zonterapi hjälpa för att aktivera förlossningen?

- Jag brukar säga till mina kunder att jag inte kan tvinga fram en baby, det är omöjligt med zonterapi, till det behövs läkemedel. Jag kan hjälpa till och aktivera till förlossning, men det funkar endast när mamman och barnet är mogna för förlossning, alltså tidigast två veckor före beräknad tid.

- Jag tycker inte själv om när förlossningen sätts igång med mediciner. Det blir mera naturligt när man sätter igång förlossningen med zonterapi, då är det kroppen själv som sköter och förbereder sig.

Vad är babymassage?

- Babymassage är massage kombinerat med zonterapi. Det kan göras för att underlätta olika besvär som kolik, förstoppning, reflux, gråtighet, sömnsvårigheter och spänningar i kroppen.

- Förlossningen är alltid stressfylld för barnet, den kan till och med vara traumatiskt. Man ser ofta samband mellan jobbiga förlossningar och olika besvär. Vagusnerven som går genom nacken och grenar sig vidare till alla viktiga organ bl.a. tarmarna, blir ofta hårt belastad under slutet av graviditeten och kan komma i kläm under förlossningen. Detta kan leda till olika magproblem. Att vagusnerven är blockerad, kan märkas på att barnet helst svänger huvudet åt det ena hållet. Detta går att åtgärda med zonterapi.

Hur ofta borde babymassage ges?

- Det är jätteviktigt att förstå att behandlingen ges som en serie. Kommer man på zonterapi är tre gånger minimi för en baby. Tre till fem gånger är det vanliga, ibland kan krävas upp till sju gånger.

Ser du zonterapi som en problemlösande eller förebyggande behandlingsform?

- Visst är det bättre att börja med zonterapi i förebyggande syfte, då kanske man slipper få problem. Men när det väl blivit problem, då är det fråga om smärtlindring och om att lätta upp situationen.

- Men folk blir mera och mera medvetna om hälsan, så många kommer bara för att njuta och slappna av. Finns det inte ett speciellt problem, då utgår jag från en avslappnande behandling enligt ett visst mönster.

Vilken har varit din största insikt inom zonterapin?

- Utbildningen som jag gått anser att känslor är A och O. Det är alla innestängda känslor som förorsakar smärta, värk och sjukdomar.

- Den största insikten för mig har varit att inse hur otroligt blockerade vi är i våra kroppar. Jag förstod inte ens själv hur mycket jag gick och bar på. Om vi inte bearbetar de saker vi varit med om, stannar de i kroppen som blockeringar och till sist säger kroppen ifrån t.ex. genom värk.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Janica Söderlund, MR Media

Zonterapi Little Step

  • Malin Grönholm utbildad känslozonterapeut
  • Mottagning på Bangatan 3, ingång från Nycandergatan
  • Kontakt: Tfn 040 778 1284, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
  • - Zonterapi Little Step
  • Behandlingspris: 30-50 €

Får det vara klassisk knivrakning, ett trendigt format skägg eller kanske en mera klassisk hårklippning? Barberartrenden ha...

Jag träffar Nana Hyry på hennes byrå Hima & Huvila på Boulevarden i Hangö. En byrå som inte ser ut som en traditione...

Den allmänna trenden bland banker och försäkringsbolag har den senaste tiden varit att stänga kontor eller begränsa öppe...

Oy BN Bilservice Ab i Ekenäs är en etablerad bilverkstad som erbjuder bilservice, reparationer och plåtreparationer. Föret...