Visionärens kärlek till ett hus

Hon älskar utmaningar. Och brinner för utveckling och strategiskt tänkande. Heidi Forsman är en av de mest framgångsrika företagarkvinnorna i Västnyland; idag har hennes bolag kring 30 anställda. Vi träffade henne för ett snack om livet som företagare i Västnyland.

Det vitmålade gamla Helkamahuset är beläget vid foten av Drottningberg i Hangö. Det är ett minst sagt attraktivt läge precis vid landets största gästbåtshamn och invid det nyplanerade området för exklusivt havsnära boende på Finlands Riviera.

Jag träffar Heidi Forsman i det nyrenoverade mötesrummet. Ett modernt inrett multifunktionellt utrymme med mysigt kök och soffhörna är det senaste tillskottet i målsättningen att skapa ett attraktivt businesshus för företag och småföretagare, Drottningberg Studios, for work & living.

- Vi vill på sikt profilera huset som ett businesshus. Vi hyr ut loft- och studioutrymmen men eftersom det inte finns egna mötesrum i alla utrymmen, har vi skapat detta mötesrum för uthyrning. Det är tänkt att saker som stöder varandra finns här, i den här trappan finns det yoga och välmående, berättar Heidi.

previous arrow
next arrow
Slider

Det var i begynnelsen av företagarkarriären hennes företag Costacalida hyrde utrymmen i Helkamahuset. Under årens lopp tog företaget över allt flera utrymmen i fastigheten och slutligen köpte hon hela fastigheten år 2017.

Hela huset är enormt, totalt 4000 kvadrat stort och i stort sett alla utrymmen är uthyrda. Det finns ett sug efter den råbarkade, industriella stilen. Huset är som sagt beläget alldeles invid området med ett nyplanerat boende, något som väl stöder den andra delen av bolagens verksamhet.

- Det här skall vara ett hus som ger service åt det område som tar form. Vi är på ett jättebra ställe, våra kunder finns här omkring och det bara växer hela tiden. Samma kunder som använder städ- och tvätteritjänster använder sig även av välmåendetjänster, förklarar Heidi om sin framsynta helhetsvision.

- Att jag kom hit år 2000 var nog en lyckoträff för mig. Galleristen Eeva Pinomaa höll då på att flytta ut. Det råkade vara en vacker dag och hela byggnaden badade i ljus och hade en egen industriell touch. Jag tyckte genast att det var min stil, berättar Heidi Forsman om dagen hon förälskade sig i huset.

- Det är någon charm här, det finns många som säger att dom älskar det här huset. I många års tid ville Helkama-Autos fastighetschef sälja huset till mig, men priset var rätt högt. Till sist fick jag ett bra pris, berättar Heidi Forsman.

previous arrow
next arrow
Slider

Driven företagare till naturen

Heidi Forsman har verkat som företagare i Västnyland sedan år 1996. Hennes städföretag Costacalida har under alla år utgjort grunden för verksamheten som sträckt sig från Hangö till Karis. Innan hon valde att bli privatföretagare hade hon hunnit skapa sig ett enormt kontaktnät i regionen genom sitt arbete som utbildare vid det som då hette Karis kurscentral.

- När jag sedan valde att bli egen och köpte städfirman började det snabbt komma in jobb från höger och vänster, alla kände ju mig. Här i Hangö har vi fortfarande kvar sådana kunder som vi har haft sedan jag köpte firman, konstaterar Heidi glatt.

Forsman hann bo i Karis i många års tid innan hon i samband med köpet av Helkamahuset 2017 valde att återvända och koncentrera verksamheten till Hangö. Verksamheten utökades även genom köpet av ett lokalt, väl inarbetat tvätteri i Hangö, numera Lavendel Tvätteri.

- Städfirman har alltid varit den största biten. Verksamheten i Raseborg höll på att växa till sig och uppgick till en tredjedel av omsättningen, när jag sålde den. Nu kliar det i fingrarna att utveckla tvätteriet, skrattar Heidi.

För tillfället har tvätteriet ett utbildningssamarbete på gångs med utbildningsleverantören LUKSIA. Något som Heidi har erfarenhet av sedan sin tid som utbildare och avdelningsföreståndare för servicebranschen vid Karis Kurscenter. Redan då skapade hon en läroavtalsutbildning för textilvård.

- Det är en läroavtalsutbildning i textilvård som förutom teori innehåller handledning i arbetet. Kursen inleds i december och i mars-april ordnas examensprov. Hela vår tvätteripersonal deltar i utbildningen och därtill en liten grupp från Costacalida, berättar Heidi om aktuella utvecklingsprojekt inom den nya företagsdelen.

Gamla Helkamahusets historia

  • 1911: En av landets första margarinfabriker byggs av bröderna Santorisio vid Drottningberg i Hangö. Företaget försätts i konkurs 1914. Det första världskriget bryter ut.
  • 1920: Fabriksbyggnaden vid Drottningberg tas i bruk av Suomen Margariinitehdas Osakeyhtiö – Finska Margarinfabriken Aktiebolag.
  • 1934: Omfattande renoveringar och moderniseringar görs och namnet ändras 1936 till Suomen Margariinitehdas O/Y – Finska Margarinfabriken A/B.
  • 1939: Verksamhet avbryts i december då vinterkriget bryter ut. Fastigheten skadas i bombningar i början av 1940. Efter den ryska arrendetiden upphör margarintillverkningen i Hangö.
  • 1953: Helkama Oy köper fastigheten och cykeltillverkningen inleds i Hangö. Även radioapparater, mopeder, tv-apparater och kablar tillverkas här. Fabriken förstoras i flera repriser.
  • 1980-talet: Fabriken blir en del av Helkama-Auto Oy. Fabrikens utrymmen hyrs ut till företag och privatpersoner.
  • 2017: Heidi Forsman köper den gamla fabriksfastigheten för att förverkliga visionen Drottningberg Studios, for work & living.

Erfarenheter och visioner i Västnyland

För nuvarande har Heidi valt att ta ett steg tillbaka och har gett över driften av den operativa verksamheten till sina söner Max och Marc. För tillfället jobbar Max som VD för företagen medan Marc jobbar vid kontoret ett par dagar i veckan. Själv är hon fortfarande styrelseordförande i samtliga bolag och brinner för utveckling och strategiskt tänkande.

- Ibland tänker jag, att jag har för många idéer. Det sker på något sätt kopplingar och jag får aha-upplevelser, och det ena leder till det andra. Jag började med städfirman, och hade från början en tydlig vision om att den skall bli stor.

- Jag har alltid sett tydligt hur saker borde göras. Det är kanske min styrka, att se potentialen. Jag kommer att fortsätta med det, eftersom jag tror att jag har mycket att ge, men måste förstås också låta pojkarna jobba självständigt, säger Heidi med glimten i ögat.

Under hela sin företagarkarriär har Heidi jobbat i hela Västnyland och hon har svårt att förstå diskussionen om att det skulle vara svårt för företag att etablera sig över kommungränserna i Västnyland.

- Inte tycker jag att det är svårt. Jag kan inte förstå gränser, jag har verkat från Karis till Hangö, och ser inte att det skulle vara något konstigt. Ett företag måste ju växa, vi har vuxit från Hangö till Raseborg och inte haft några problem. Jag ser inget negativt med det, det är snävt att tänka så, tycker jag.

- Jag känner mig som en västnylänning. Det finns ju globala eller nationella, stora företag men ingen funderar varifrån dom kommer. Men visst är det en fördel att känna till kulturella skillnader och att känna folk på orten, säger Heidi av egen erfarenhet.

Jag undrar om någon företagsdel har kommit att kännas viktigare än någon annan?

- Jag tycker att alla är viktiga, det ena stöder det andra. Huset är en utmaning, men nu funderar jag redan på något nytt. Jag kanske tappar lite intresse när jag fått det jag vill ha. Jag behöver utmaningar, annars blir jag lätt uttråkad, skrattar Heidi.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / FOTO: Janica Söderlund, MR Media

MR Media har under de två senaste åren planerat och utvecklat marknadsföringsplattformen Place2Go, som kommer att fungera s...

Det underbara ljuset i Hangö har genom åren inspirerat otaliga fotografer och konstnärer. I staden verkar även ett stort a...

Har du tänkt på att Västnyland har tre fullständigt unika biografer? Kino Olympia i Hangö, Bio Forum i Ekenäs och Bio Pa...

Det är något smått magiskt. Hösten vid havet, ute i det yttersta havsbandet, är en väl bevarad hemlighet. Alla murriga o...