Vinterbad är rena hälsokicken!

Vill du bli piggare, friskare och lite mer avstressad? Att vinterbada beskrivs som rena hälsokuren och den omedelbara känslan av välmående som följer efter ett dopp kan rentav vara beroendeframkallande. Kanske det är dags att inleda det nya året med en ny hobby?

Finland är vinterbadarens drömland med naturliga badplatser i hav och sjöar runt om i hela landet. Sammanlagt finns det nästa 300 officiella ställen för vinterbad och det beräknas finnas över 150 000 aktiva vinterbadare.

Men varför vill någon frivilligt doppa sig i iskallt vatten? Den enklaste orsaken är att det omedelbart efter doppet sprids en välmåendekänsla och ett lyckorus i hela kroppen. Det kalla badet utsätter kroppen för en kortvarig stress som i sin tur utlöser endorfiner eller må bra-hormoner. Många beskriver känslan efter doppet som en lätthet eller som att dansa på moln.

Hur går vinterbad till?

Det finns inga regler för hur ett vinterbad måste gå till. Det gäller att känna dig för och prova vad som passar just dig. De allra flesta vinterbadare väljer att snabbt doppa sig eller att kanske ta några lugna simtag. Det sägs att vinterbadaren borde tillbringa minst 30 sekunder i vattnet för att välmåendekänslan skall infinna sig.

De första gångerna lönar det sig att doppa dig kort för att vänja dig vid känslan av det kalla vattnet. För nybörjare kan det kalla vattnet förorsaka en ofarlig ”andningskramp”. Den kan undvikas genom att fylla lungorna med luft som du lugnt blåser ut under doppet.

Det finns även vinterbadare som väljer att simma längre sträckor och t.ex. på VM simmar deltagarna 25 eller 50 meter. Att vinterbada skall ändå inte förväxlas med simning under sommaren i varmt vatten. Helst skall du inte dyka eller doppa huvudet under vattnet.

Det går lika bra att vinterbada med bastu som utan. Vissa ställen har bastu och andra inte. Det viktigaste är ändå att ha varma och torra kläder att klä sig i efter doppet och en kopp varm saft eller kakao smakar alltid bra.

För vem passar vinterbad?

Det fina med vinterbad är att det passar de allra flesta. Ingen specialutrustning behövs för att komma igång. Det är förmånligt och lätt att börja eftersom du endast behöver en baddräkt. Många väljer att bada med mössa på huvudet och det finns även speciella handskar och tossor som är avsedda för vinterbad. I synnerhet tossorna kan vara bra att ha, speciellt om det är lång väg från omklädningsrummet till badet.

Ifall du är hjärtsjuk eller har rejält högt blodtryck rekommenderas inte vinterbad. Konsultera din läkare om du är tveksam.

Positiva hälsoeffekter

Att bada vinterbad regelbundet skall enligt forskare vara positivt för hälsan. Suomen Latu fungerar som takorganisation för vinterbad i Finland och räknar upp följande positiva hälsoeffekter: färre förkylningar, mindre värk och smärta, bättre blodcirkulation och lägre blodtryck. Dessutom fungerar endorfiner antidepressivt, vilket gör att vinterbadande helt enkelt är gladare och lyckligare människor.

Till på köpet är vinterbad avstressande och ger dig en stund av påtaglig närvaro. Du upplever en stund i naturen och när du doppar det i det nollgradiga vattnet är det svårt att inte vara närvarande i stunden.

Var kan jag bada i Västnyland?

I Västnyland kan du vinterbada på några olika ställen. I Simmis i Stallörsparken i Ekenäs finns den mest lyxiga varianten med tillgång till bastu efter doppet. Det finns både en herr- och damsida, och bastun är varm två dagar i veckan, men du kan doppa dig när du vill, eftersom du löser ut en egen nyckel. I Ekenäs verkar även föreningen Ekenäs Vinterbadare rf.

I Hangö finns även en livlig vinterbadsverksamhet. Här finns ingen bastu men nog ett uppvärmt omklädningsutrymme, skilt för damer och herrar. Det lilla röda simhuset är beläget på Fabriksudden. I Hangö liksom i Ekenäs är det staden som ansvarar för badplatsen och nyckeln fås från staden.

Vill du vinterbada i Ekenäs?

 • Bastun är varm tisdagar och fredagar kl. 16-20.
 • Staden uppbär en årlig användningsavgift på 50 euro. Nyckel fås under kanslitid från idrottskansliet på Raseborgsvägen 37 i Ekenäs.
 • Medlemsavgiften i Ekenäs vinterbadare rf är 10 euro. Medlemsskapet är frivilligt.

Vill du vinterbada i Hangö?

 • Damernas simhus i Hangö har ingen bastu. Varma omklädningsrum för damer och herrar.
 • Staden uppbär en årlig användningsavgift på 24 euro (16 euro för pensionärer). Nyckel fås under kanslitid, säkrast kl. 10-12 från Drätselkontoret i Stadshuset. Nyckelpanten på 10,30 euro, återbördas om nyckeln returneras.

Vill du vinterbada i Karis?

 • I Karis finns möjlighet för grupper att hyra bastu samt mötesrum på Näckensgränd av Jogging Team 88 rf. Det finns även möjlighet att doppa sig i Svartån.
 • Kontakta: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller på Facebook @joggingteam.

Vill du vinterbada i Ingå?

 • Du kan vinterbada vid jordpiren i småbåtshamnen, bortom Delta Café.
 • Uppvärmt omklädningsutrymme. Säsongavgiften är 10 euro. Nyckel utkvitteras från kommunens info, Strandvägen 2.

Vill du vinterbada i Sjundeå?

 • På vintern finns det möjlighet för vinterbad i Hemvikshamnen i Pickala. På simstranden finns det omklädningsrum för vinterbad.
 • Du får kvittera ut en nyckel vid Sjundeås tekniska kansli, Sjundeåvägen 504 (Ann-Britt Latvala). Nyckeln är gratis.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / FOTO: Janica Söderlund, MR Media

MR Media har under de två senaste åren planerat och utvecklat marknadsföringsplattformen Place2Go, som kommer att fungera s...

Det underbara ljuset i Hangö har genom åren inspirerat otaliga fotografer och konstnärer. I staden verkar även ett stort a...

Har du tänkt på att Västnyland har tre fullständigt unika biografer? Kino Olympia i Hangö, Bio Forum i Ekenäs och Bio Pa...

Det är något smått magiskt. Hösten vid havet, ute i det yttersta havsbandet, är en väl bevarad hemlighet. Alla murriga o...