Skivbolag med västnyländska rötter utmanare inom musikbranchen

Talang eller tur existerar inte - framgång kommer genom hårt arbete. Det mottot står högst på musikduon Sam Zimons webbsida. Nu har de målmedvetna Ingåkillarna nått två av sina mål; ett eget skivbolag Colla Records och att livnära sig på musik. Det tredje målet återstår, nämligen att uppträda på Madison Square Garden i New York.

Sam Sonntag och Simon Sid är killarna som valt att gå sin egen väg. Sedan 2015 har de målmedvetet arbetat mot ett gemensamt mål, nämligen att skapa sig en utkomst inom musikbranschen. Just nu lever killarna på att producera musik och uppträda med sitt band Sam Zimon. Men om man får tro den målmedvetna duon, är detta bara början.

- Vi har inte gjort vår bästa låt eller vår bästa keikka än. Vi är på väg dit. Nu har vi satsat på att utveckla businessdelen av vårt företag. Det finns hur mycket talangfulla människor som helst, men det räcker inte med att bara fokusera på att göra bra musik. Det vi har gjort bättre än många andra är rollfördelningen och arbetssättet inom vårt företag, konstaterar Simon Sid.

Man kan säga att killarna omvandlat kärleken till musiken till en företagsmodell. Skivbolaget Colla Records har inte skapats av en slump; som killarna uttrycker det, deras band Sam Zimon skapades ursprungligen för att vara en del av en större helhet. Deras egen genre är elektronisk dansmusik (EDM) men skivbolaget producerar musik av alla de slag.

- De senaste två åren har vi jobbat som ett skivbolag och även producerat musik för andra artister. För oss är det här egentligen inte en jättestor förändring. Nu lyfter vi fram det, och vill få ut att vi också gör musik åt andra artister, säger Sam Sonntag.

STOR BILD2 SZ På fredagen den 20.9. släpper Colla Records sina första singlar Sam Zimon - Remember the Name och Susann Sonntag - Jag lever.

Lyssna på den nya singeln Remember the Name på Spotify

Kompletterar varandra

Sam och Simon är barndomskompisar och uppvuxna i samma by i Ingå. De delar ett intresse för idrott och en kärlek till musik. Inom företaget är rollerna tydligt uppdelade; Sam som äger företaget är färdig ekonomie magister och fungerar som VD och musikproducent, medan Simon är anställd som singer-songwriter och administrativ chef.

-Vi är totalt olika och kompletterar därför varandra bra. Jag är kanske mera tillbakadragen, medan Simon är socialt utåtriktad. Simon är bättre på att se helheter, han är visionären, ler Sam.

- Jag leder processerna inom företaget, och har helhetsbilden. Sam sköter allt som har med business som fakturor och kontrakt, säger Simon.

Därtill är det Sam som skapar musik. Och Simon som även i det fallet har helhetsbilden och löser kreativa knutar i skapandet.

- Vi älskar det här jobbet på riktigt och vi älskar att göra musik. Och jag har blivit inspirerad av hur målmedvetet Sam jobbar, han stiger upp en viss tid och jobbar enligt ett minutprogram, fortsätter Simon.

- Du ser hela bilden, och där litar jag alltid på dig, du har säkert rätt, säger Sam.

-Tack Sam, det är jätteroligt att du säger det! Jag är sämre på det dagliga arbetet. Sam är jättemålmedveten, jag har aldrig träffat en lika målmedveten människa som Sam, fortsätter Simon.

STOR BILD3 SZSam och Simon är totalt olika och kompletterar därför varandra bra.

Det som kanske skiljer dem från många andra musiker är ett sällsynt strukturerat sätt att jobba med kvartalsmålsättningar i tre olika nivåer.

- Vi har högtflygande målsättningar, realistiska målsättningar och säkra målsättningar. Sam har inspirerat mig till att jobba hårdare. Ända sedan början har vi haft idéen att om vi skall spela på Madison Square Garden, och för att det skall bli verklighet måste Sam vara i studion minst 40 timmar i veckan med att skapa musik, och det är han gärna, skrattar Simon.

- Modellen som vi arbetar ifrån baserar sig egentligen på det som vi lärt oss under våra studier. En målinriktad team- och projektbaserad arbetsmodell. I arbetslivet vill vi, vår generation, ha en mening med vårt arbete. Pengar är viktigt men det är inte allt, understryker de båda.

En av de bästa musikproducenterna

Duons minst sagt målinriktade sätt att se på världen har även gett resultat. Sam har satsat medvetet på att utveckla sitt kunnande i musikstudion och kan nu, när skivbolaget lanseras, ärligt stiga fram med sitt kunnande.

- Jag vågar tro att jag är en av de bästa i Finland på att producera musik. Jag är snabb i studion, jag är lätt att jobba med och jag försöker alltid få artisten att vara bekväm och sig själv i studion, säger Sam.

Målet har från början varit att kunna sköta alla delar själva, allt från mix till mastring och duon har aktivt lärt sig av andra på vägen. Efter otaliga timmar övning i studion har drömmen förvandlats till verklighet; nu är även det tekniska kunnandet på hög nivå.

- Sam hör när nåt är tillräckligt bra, han inte rädd för att gå vidare. Du är jättesårbar när du sjunger in. Det här är jäkligt bra, säger han, och du får en känsla av att du kan lite på honom, beskriver Simon.

- Och när du får höra bandningen nästa gång blir du alltid positivt överraskad. Han har en vision som han vågar följa, det är inspirerande.

- Det är den roligaste delen, när vi bandat in sången och jag får börja jobba på slutprodukten, det diggar jag, konstaterar Sam.


previous arrow
next arrow
Slider


Vill hjälpa unga artister

Musikbranschen anses var en tuff bransch och under de senaste åren har strukturerna kastats omkull med fart. På den finländska marknaden finns det tre stora skivbolag Sony, Universal och Warner och därtill en mängd små. Colla Records vill finnas med och hjälpa unga artister på vägen.

- Vi hade inte själva den hjälpen med Sam Zimon. Vi har själva bokat keikkor, producerat musiken och lärt oss. I början jobbade vi förstås med mixare och mastrare och andra artister, säger Sam.

Det nya skivbolaget Colla Records lanserades på sociala medier och webben för några veckor sedan.

- Det var roligt för 20 minuter efter att vi lanserat ringde en 19-årig flicka från Kuopio, och nu har fyra artister som varit i kontakt, berättar Simon.

Vilka artister Colla Records bestämmer sig för att jobba med sker efter en urvalsprocess som baserar sig på omfattande diskussioner tillsammans med den intresserade artisten och analys av ljudklipp och videon.

- Det måste ju vara någon vi tror på, det är viktigt för oss, påpekar Simon.

- Det jag upplever att vi kan lova att hjälpa på vägen. Det kan vara någon med noll erfarenhet eller en etablerad artist som vill arbeta på ett nytt sätt för att ta nästa steg, som vill komma till studion. Det är viktigt att vi inte lovar guld och gröna skogar, säger Sam.


previous arrow
next arrow
Slider


Drömmen om Madison Square Garden

Just nu jobbar killarna halva veckan med sitt eget band Sam Zimon medan det nystartade skivbolaget upptar den andra delen av tiden. Det är en ekvation som fungerar väl, och på sikt är killarna övertygade att arbetet med andra artister även kommer att utveckla deras egen musik.

Målet är trots allt att hela tiden att utveckla det egna soundet, och att erövra världen. Det kanske mest inspirerande och fräscha med duon är deras genuina tro på att vad som helst är möjligt.

- Talang finns inte överhuvudtaget. Talang är bara ett ord för lata och omotiverade människor som vill förklara varför de inte nått framgång inom t.ex. en specifik bransch. Det här är speciellt vanligt inom musik och idrott. Det genetiska arvet påverkar förstås men vad du har gjort och gör har idag en betydligt större skillnad . Om du kollar på tacktal av framgångsrika människor; det ingen som säger att jag har nått hit tack vare tur och talang, det har alltid varit ett otroligt arbete med stora uppoffringar, konstaterar Simon.

- Du kan själv bestämma dig för att jobba för något du trivs med. Det tror vi hårt på båda två. Det är inte så stor skillnad var taket kommer emot eller hur stor du blir; det är redan resan mot att bemästra något som är ganska häftig. Många vågar inte göra grejer för att dom är rädda för att inte nå världstoppen. I Finland är det helt enkelt inte okej att misslyckas, säger Simon, som brinner för att utmana det tankesättet.

Att uppträda på Madison Square Garden är fortfarande ett mål för duon Sam Zimon, men om det inte går så, då har vägen åtminstone varit värd jobbet.

- Vi tror så hårt man bara kan på att vi skall nå världstoppen. Alla beslut vi gör utgår från att vi skall komma dit, sen får vi se hur det går, ler Simon, och Sam nickar.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / FOTO: Ramona Lindberg Place2Go och Cami Moberg-Nordgren (Susann Sonntag)

 

 

 

MR Media har under de två senaste åren planerat och utvecklat marknadsföringsplattformen Place2Go, som kommer att fungera s...

Det underbara ljuset i Hangö har genom åren inspirerat otaliga fotografer och konstnärer. I staden verkar även ett stort a...

Har du tänkt på att Västnyland har tre fullständigt unika biografer? Kino Olympia i Hangö, Bio Forum i Ekenäs och Bio Pa...

Det är något smått magiskt. Hösten vid havet, ute i det yttersta havsbandet, är en väl bevarad hemlighet. Alla murriga o...