Inspirerande mötesrum för lyckade möten

Lyckade möten kan se ut på olika sätt, men gemensamt för alla är att deltagarna trivs. En inspirerande miljö lockar till kreativt tänkande. I Västnyland finns det flera underbara miljöer där du kan hålla ditt möte, vi presenterar fyra fantastiska alternativ till mötesplats. Kanske du i höst bokar möte på ett ställe du inte besökt förut?

Vi har valt att presentera fyra fantastiska mötesutrymmen i Västnyland, två av dem är belägna i Fiskars, ett i Snappertuna och ett i Hangö. Ta dig tid att upptäcka vår underbara region och kombinera ditt företags planeringsmöte med nya upplevelser. Nu är det garanterat värt att satsa på nytänk i stället för det vanliga fyrkantiga mötesrummet med sitt strikta kontorsmöblemang.

Fantastisk fotoateljé i Hangö

Vi inleder i den gamla cykelfabriken invid Västra hamnen i Hangö, ett stenkast från den på sommaren riktigt livliga Östra hamnen. Här finns fotografen Tomi Parkkonens fantastiska fotoateljé i den gamla cykelfabriken. Takhöjden på arbetsrummet är åtta meter och inredningen i rå industristil kryddas av vintage möbler med härlig patina. Utrymmet lämpar väl för möten för grupper på 14-20 personer, och utrymmet är utrustat med all behövlig mötesteknik.

På väggarna hänger fotokonst av fotografen själv, tjocka konstböcker lockar till att bläddra och samlingen av vinylskivor skapar en personlig stämning i utrymmet.

- Utrymmet är annorlunda, kanske även inspirerande. Tankarna kan snubbla in på nya banor, loss från vardagen, konstaterar Tomi Parkkonen.

-Det är egentligen samma sak som hela Hangö erbjuder, utbudet fortsätter alltså genast på utsidan av dörren, beskriver Parkkonen utmaningen som naturen och omgivningen skapar i Hangö.

previous arrow
next arrow
Slider

Tomi Parkkonen är en erkänd fotograf som ofta arbetar med att fotografera företagsbrand. På hands egen drömlista finns fotografering av abstrakta former och ljus och hans personliga stil syns starkt i utrymmet.

- Det här är en gammal fabrik, och även inredningen är förverkligad enligt de villkoren. Tidlöst, inte modernt, utrymmet har format sig under årens lopp.

Vad tilltalar dig själv i utrymmet?

- Varje gång jag kommer in genom dörren, får jag en känsla av att det är rätt, skrattar Parkkonen.

Studion är cirka 80 kvadrat. Ett litet kök utrustat med kärl för upp till 20 personer garanterar att mellanmål och möteskaffe fixar sig. Studio Tomi Parkkonen samarbetar med den lokala restaurangen Origo för catering till utrymmet.

- Det här är ett ställe där man kan mötas. Här har vi har allt från cocktailtillställningar till boklanseringar. Utrymmet passar bra för ledningsgrupper eller konsultutbildningar, samt olika kick off-evenemang, konstaterar Parkkonen.

Studio Tomi Parkkonen
Hamngatan 2, Hangö
050 511 6449, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
www.parkkonen.fi

Båthuset nere vid havet i Snappertuna

Föreställ dig ett möte i ett ombonat båthus med fantastisk utsikt ut över havet. Den stora terrassen fortsätter utanför glasdörrarna och i den enorma öppna spisen sprakar det mysigt under höstkvällar medan fullmånen speglar sig i havet. Detta är ingen dröm, det är ett mötesrum som du kan boka på Calliola i Snappertuna.

- De flesta människor älskar havet och naturen, konstaterar Maiju Kasanen som tillsammans med sin man Kari Kasanen drivit och utvecklat familjeföretaget Calliola sedan år 1997.

previous arrow
next arrow
Slider

Calliola är ursprungligen ett skärgårdshemman som paret Kasanen nu målmedvetet utvecklat och tillsammans med den erkända inredningsarkitekten Päivi Bergroth har ägarparet skapat en stilsäkert elegant men avslappnad helhet. På Calliola finns fyra olika mötesrum och inkvarteringsmöjlighet för 90 personer i en naturskön omgivning vid havet.

Men tillbaka till båthuset på bryggan. De breda, grovhuggna väggplankorna och träbjälkarna i taket skapar en varm och gemytlig stämning. Båthuset 90 m2 stort och har plats för ca 40 personer. Utrymmet går att möblera enligt behov och mötesteknik finns tillgänglig enligt behov. Båthuset är även utrustat med ett eget lite kök.

- Vi har lagt in belysning under tak, så det ser ut som om ljuset skulle silas in, precis som det gör i båthus. Och den öppna spisen fick vi inspiration till i Kalifornien, jag visste att den skulle passa perfekt i båthuset, konstaterar Kari Kasanen om den unika stämningen.

Miljön utanför båthuset gör det lätt att trivas tillsammans efter det egentliga mötet. Här finns flera olika bastun och en strandbrygga i trä som förbinder de olika husen. Men tända lyktor längs bryggan är mysfaktorn hög under en kvällsbit tillagad av lokalproducerade råvaror i den varma augustikvällen.

- Utrymmet bokas även ofta för kräftskivor eller bröllop, berättar Maiju Kasanen.

Calliola mötes- och evenemangshotell
Rågövägen 315, Snappertuna
201 600 888, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
www.calliola-se.com

Pärlor till mötesrum i Fiskars

För de allra flesta är Fiskars utställningslokaler och det breda utbudet av lokala hantverksaffärer redan bekanta. Men utöver dessa besöksmål finns det två verkliga pärlor till utrymmen som kan bokas som mötesrum utanför sommarsäsongen, nämligen Ägräs Distillery Tap Room och Våghuset.

Tap Room är ett alldeles unikt utrymme som ligger lite undangömt bakom husknuten i den gamla knivfabriken nere vid Fiskars å. Egentligen är det frågan om Ägräs Destilleriets bar för provsmakningar eller tastingar; endast en glasvägg skiljer utrymmet från destilleriets egentliga produktionsutrymmen.

Den som stiger in genom dörren slås genast av den råbarkade, industriella stilen blandad med gediget hantverk från orten. Det lokala är på alla plan det tongivande, här serveras enbart drycker av lokala producenter och även övrig catering anlitas lokala företagare.

previous arrow
next arrow
Slider

- Hela inredningen och alla möbler är tillverkade av lokala snickare eller formgivare; tapeten på väggen är från lokala Feathrs kollektion, borden och våra underbara Ägräs-barstolar är gjorda av snickare Heikki Aska, dessutom har vi stolar av bl.a. Nikari och Poiat, förevisar företagare Susanna Kankare.

Det kanske mest tongivande i hela utrymmet är den enorma takhöjden som gett möjlighet till att skapa en fenomenal bardisk. På den motsatta väggen förstärks den industriella känslan av en otrolig tapet av Feathr.

- Hela idéen till baren kom från att vi vill bevara den industriella gula trappan. I byggnaden hittade vi en gammal järnugn som vi återanvända och lagade till bardisk. Alla metalldelar kommer från järnugnen, fjädrarna är ett värmemotstånd, berättar Susanna om disken som gjordes i samarbete med företaget Entisöinti Rinne.

Under sommaren håller Tap Room öppet dagligen men från slutet av augusti endast på beställning. Då är det möjligt att boka utrymmet för möten eller företagets egna tillställningar. Bäst lämpar sig utrymmet för grupper på max 25 personer. Utrymmet är lätt att anpassa för olika ändamål.

- Vår kanske populäraste paket är ett par timmars möte med lunch och efter det en guidad tur med tasting. Men det går bra att också bara boka utrymmet för ett par timmar eller hela dagen, konstaterar Susanna Kankare.

Kolla in videon från Ägräs Tap Room!

Ägräs Distillery Tap Room
Åkerraden 7, Fiskars
045 1132015, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
www.agrasdistillery.com

Våghuset är en oas

Mitt i det centrala lummiga Fiskars finns en verklig pärla till hus. Huset är ett privat hem men samtidigt även möjligt att hyra för mötesbruk eller övernattning för mindre gruppen utanför sommaren. Den starka personliga prägeln, en kombination av både nuvarande och föregående ägares visioner, har resulterat i en fantastiskt inspirerande och ombonad oas; en miljö för avslappnat kreativt tänkande.

Det röda huset på 300 kvadrat är beläget invid Tröskhuset, och som namnet säger har Våghuset ursprungligen varit den plats där säden vägdes. Numera har huset har moderniserats i en blandning av industriell och lantlig stil kryddat med orientaliska inslag.

- Jag skulle karakterisera stilen som en rudimentär modernism. Här förenas arbete och natur med husets och ortens industriella ursprung, beskriver Michael Franck som för sju år sedan tillsammans Nina Pulkkis tog över huset efter textilkonstnären Soili Arha.

previous arrow
next arrow
Slider

Soili Arhas handlag syns i många stora förändringsarbeten i huset och bland annat det vackra badrumsgolvet och de bågformade väggarna i entrén är hennes design. De nya ägarna har fortsatt att med varsam hand forma huset enligt sina behov, bland annat syns starka influenser av Michel Francks liv i Mellan-Östern i inredningen.

Huset har tre och en halv våning. Mellanvåningen i huset rymmer ett öppet kök och matsal med långbord och enorma glasdörrar som låter ljuset flöda in i utrymmet. Orientaliska mattor och ljusstakar kombinerat med rustika träväggar i lantlig stil gör miljön ombonad och trivsam. Biblioteket på mellanplan är som gjort för mysiga planeringsstunder. Trapporna till mellanplanet är en finurlig och rolig liten överraskning, en lekfullhet som syns i många detaljer i huset.

För mötesbruk är huset fullt utrustat med kök och kärl för 20 personer.

Våghuset
Fiskars
050 4416714, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
@Fiskarsinvaakahuone

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / FOTO: Janica Söderlund, MR Media

MR Media har under de två senaste åren planerat och utvecklat marknadsföringsplattformen Place2Go, som kommer att fungera s...

Det underbara ljuset i Hangö har genom åren inspirerat otaliga fotografer och konstnärer. I staden verkar även ett stort a...

Har du tänkt på att Västnyland har tre fullständigt unika biografer? Kino Olympia i Hangö, Bio Forum i Ekenäs och Bio Pa...

Det är något smått magiskt. Hösten vid havet, ute i det yttersta havsbandet, är en väl bevarad hemlighet. Alla murriga o...