Hur bra kan du ditt Västnyland?

Nu är det dags att samla ihop dina vänner, ta med era mobiltelefoner och bege er ut i den västnyländska naturen för att prova frågesportsspelet Vevi. I motsats till vad du kanske tror är detta spel faktiskt ämnat för precis alla, och vi kan lova att du får mäta din lokalkunskap på ett roligt sätt på vägen. Det är lite som Trivial Pursuit men det handlar om Västnyland.
På sju olika ställen runt om i Västnyland kan du i sommar ta en promenad tillsammans med din mobiltelefon eller pekplatta och samtidigt lära dig ett och annat nytt om regionen. Spelet innehåller frågor i sex olika kategorier: allmän (blandat av alla kategorier), musik, kulturhistoria, konst och underhållning, sport samt natur och miljö.
Varje runda är ca 1-2 km lång under vilken du svarar på 10 frågor ur den kategori du valt. För tillfället kan spelet spelas i omgivningen kring följande ställen: Hangö Frontmuseum (Lappvik), Kärleksstigen (Hangö), Fyra Vindarnas Hus (Hangö), Ramsholmen (Ekenäs), Raseborgs slott (Ekenäs), Pumpviken (Karis) och i Ingå centrum.
-Det är ett ypperligt sätt att tillsammans röra oss mera utomhus. Testa gärna spelet flera gånger, t.ex. när du går ut och gå med hunden, utmana dina kompisar eller mormor eller morfar. Genom spelet lär du dig garanterat mera om närregionen, konstaterar projektledare Annette Ström på Västnyländska kultursamfundet/Luckan Raseborg.
Mobilspelet tar dig ut i några av de allra vackraste miljöerna som finns i regionen. Du får njuta av varierade miljöer som mysiga skogsstigar och naturblomster, öppet hav och klippor samt även viktiga kulturhistoriska miljöer samtidigt som du förkovrar ditt kunnande om regionen.
Hur gör jag för att spela?
Det kan kanske kännas lite förvillande att första gången komma till Raseborgs slott för att spela mobilspelet och inte hitta någon fysisk information på plats och ställe. Men det enda som behövs för att kunna spela mobilspelet är att du laddar ner Vevi-appen till din telefon eller pekplatta, själva spelet sker virtuellt, även om du hela rör dig fysiskt i omgivningen.
När du öppnar appen berättar den för dig var du hittar det närmast belägna spelet, och när du kommer tillräckligt nära själva banan får du noggrannare anvisningar. Du kan välja kategori, och svårighetsgrad och får sedan veta hur långt det är till den första frågan.
Till vem är kyrkan i Pojo helgad? Frågar appen och nu gäller det att välja rätt svarsalternativ. Är det Jungfru Maria, Katarina av Genua eller Sankta Lucia? Det fina är att du även serveras rätt svar med en liten förklarande text efter varje fråga. Rätt svar i detta fall är Jungfru Maria.
Du guidas sedan vidare från fråga till fråga och kan på vägen njuta av den vackra omgivningen du befinner dig i. Spelar du spelet vid Raseborg slott betyder det inte att alla frågor berör slottet utan också frågor om övriga Västnyland är möjliga.
- Just nu har vi totalt 450 frågor inladdade i spelet. Vi strävar efter att ca 80 procent av frågorna skall beröra det ställe där du befinner dig.
- Frågorna kommer även att uppdateras årligen inför varje sommarsäsong, konstaterar Annette Ström.
Spelet kan för tillfället spelas på svenska, finska eller engelska.
Utvecklas vidare
Det är andra sommaren mobilspelet är i bruk i Västnyland. Redan förra sommaren öppnades pilotspelet på Ramsholmen i Ekenäs och denna sommar utökas banorna till att omfatta en större del av regionen. Som alltid när det gäller teknik är det fullt möjligt att du kan stöta på problem och att spelet inte fungerar prickfritt just i din telefon.
– Det vill vi väldigt gärna veta om i så fall. Om ni inte får det att fungera, går det bra att kontakta oss. Kontrollera dock först att du har en uppdaterad softvara i din telefon och att du har den senaste versionen nedladdad, poängterar Annette Ström.
För tillfället avslutas projektet med att sprida marknadsföringsmaterial om mobilspelet, så förvänta dig inga stora skyltar vid de olika banorna ännu. Du hittar dock alla spelbanor på hemsidan/FB-sidan eller i själva appen. Det är andra sommaren mobilspelet är i bruk i Västnyland. Redan förra sommaren öppnades pilotspelet på Ramsholmen i Ekenäs och denna sommar utökas banorna till att omfatta en större del av regionen. Som alltid när det gäller teknik är det fullt möjligt att du kan stöta på problem och att spelet inte fungerar prickfritt just i din telefon.
– Det vill vi väldigt gärna veta om i så fall. Om ni inte får det att fungera, går det bra att kontakta oss. Kontrollera dock först att du har en uppdaterad softvara i din telefon och att du har den senaste versionen nedladdad, poängterar Annette Ström.
- Vi har inte hunnit satsa så mycket på marknadsföring förrän nu i slutet av projektet, det viktigaste har varit att få ett fungerande spel, konstaterar Annette Ström.
- Vi hoppas naturligtvis att alla som spelar mobilspelet berätta om det för sina vänner, så att vi får ut informationen om att detta finns, vi vill inte heller förstöra naturen med en massa skyltar utan försöker använda befintliga skyltar där dessa integreras.
Kunskapsspelet har förverkligats av Västnyländska kultursamfundet genom Leader-finansiering via Pomoväst r.f. Även om projektet nu avslutas har finansiering erhållits för att ytterligare fem banor skall kunna förverkligas under 2019-2020 med hjälp av olika mindre understöd bl.a. planeras banor till Fiskars, Billnäs, Svartå och Tenala.
TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / FOTO: Janica Söderlund, MR Media