Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Fotografernas underbara Hangö

Det underbara ljuset i Hangö har genom åren inspirerat otaliga fotografer och konstnärer. I staden verkar även ett stort antal fotografer och många har valt att göra sin hobby till ett jobb, åtminstone på deltid. Vi har träffat några fotografer av olika karaktär för att ta pulsen på fotografernas Hangö och samtidigt höra lite tips för den som kanske själv funderar på att förverkliga sina drömmar och fotografera yrkesmässigt.

fotograferna lundqvist portraitPeter Lundqvist
fotograferna baarman portraitLinda Baarman
fotograferna sandin portraitJohanna Sandin
Peter Lundqvist

Peter Lundqvist, deltidsfotograf från Hangö. Fotograferar med Nikon, gillar allt vackert, speciellt ljuset tidiga mornar och sena kvällar.

Hur kommer det sig att det blev fotografering för dig?

- Tror det har att göra med generna. Min mormor målade tavlor, och själv har jag till exempel alltid gillat att teckna. Så någon slags konstnärlig talang har jag alltid haft. Jag köpte min första ordentliga systemkamera vid 20 års ålder, och sen dess har jag varit fast. Fotografering är nog en slags konstform för mig.

Vad inspirerar dig som fotograf?

- Främst ljuset. Att hitta det rätta ljuset är nog det som driver mig mest. Men också intressanta ansikten jag möter i folkvimmel. Det finns så otroligt många porträttbilder jag skulle vilja ta, men som aldrig blir tagna.

- Man kan säga, att via fotograferandet har jag lärt mig att se på världen med helt nya ögon.

Vilket är ditt specialkunnande/trademark inom fotografering?

- Kanske att förstå ljusets dynamik och färg. Jag har bland annat gjort rätt svåra fotojobb åt ett företag i Helsingfors som installerar ljusanläggningar. Trots många kunniga fotografer i Helsingfors har de varit en återkommande kund hos mig.

- Ett annat specialkunnande är kanske mångsidighet. Jag fotograferar allt från galaxer i den mörka natthimlen till porträtt och bröllop.

Hur skulle du beskriva Hangö som fotostad?

- Härligt ljus.

Det bästa och det sämsta med att vara fotoföretagare i Hangö?

- Det bästa är att djungeltrumman fungerar. Här behöver man inte nödvändigtvis göra reklam.

- Det sämsta är kanske att de kreativa möjligheterna är begränsade. En storstad har massor mera att erbjuda i form av studion, modeller, kolleger och så vidare.

Ditt bästa tips till andra företagare eller någon som funderar på att starta eget?

- Starta smått, pröva dig fram.
- Tänk på hela kedjan från jobbförfrågan till leverans av räkning.

Se mera bilder av Peter Lundqvist

Lundqvist 01
Lundqvist 02
Lundqvist 04
Lundqvist 03
Linda Baarman

Bildberättare på Linda Marie Foto sedan fem år tillbaka. Entusiastisk och kreativ i bild och ord. Svag för mjukt ljus, fria själar, god mat, en stund under stjärnhimlen och sensommarkvällar. Tror på solen, månen och sanningen. Fotograferar alltid med engagemang, värme och hjärta.

Hur kommer det sig att det blev fotografering för dig?

- Jag har alltid fotograferat, tecknat och målat. Idag har jag kombinerat dem i enbart fotograferingen.

Vad inspirerar dig som fotograf?

- Jag inspireras av mjukt kvällsljus och skog, öppna ögon och modiga hjärtan, fine art stil och gamla byggnader.

Vilket är ditt specialkunnande/trademark inom fotografering?

- Mänskor i alla färger och former.

Hur skulle du beskriva Hangö som fotostad?

- En liten stad som badar i ett unikt ljus, en stad full av möjligheter. Möjligheter vi kan se framför oss och bakom knuten.

Det bästa och det sämsta med att vara fotoföretagare i Hangö?

- Bästa är djungeltrumman samt lättheten att skapa nya nätverk och hitta nya samarbetspartners.
- Sämsta är svårheten att ekonomiskt enbart klara sig på fotografering året runt i en liten stad.

Ditt bästa tips till andra företagare eller någon som funderar på att starta eget?

- Tro på dig själv, samarbeta och var positiv.

Se mera bilder av Linda Baarman

Baarman 02
Baarman 01
Baarman 03
Baarman 04
Baarman 05
Baarman 07
Baarman 08
Baarman 06
Johanna Sandin, naturfotograf

Stortrivs i gråväder och vid stormande hav. Naturens harmoniska färger i murrigt väder är en fröjd för ögat.

Hur kommer det sig att det blev fotografering för dig?

Jag trivs i naturen, främst på klipporna vid havet. Har egentligen alltid gjort det. Då jag rör mig i naturen, vare sig det är fråga om stränder, klippor, skog eller fjäll, så slappnar jag av. Det är ett sätt för mig att koppla bort vardagens jäkt och fläng. Fotograferingen tillför en annan dimension till avkopplingen. Jag stannar upp helt, koncentrerar mig på nuet och bara njuter. Om jag sedan lyckas fånga ett havslandskap, som jag är nöjd med, är det en riktigt bonus.

Vad inspirerar dig som fotograf?

- Havet är min inspiration. Och himlen med hotfulla moln. Färgerna i gråväder. Stunden före regn eller stunden efter. Hård vind. Stora vågor. Väder som river och sliter. Väder som gör att jag känner att jag lever.

Vilket är ditt specialkunnande/trademark inom fotografering?

- Ovan nämnda är inte bara min inspiration utan också mitt motiv. Jag fotograferar helst havslandskap i mer eller mindre ruggigt väder. Alla gånger behöver det naturligtvis inte vara oväder. Även ett lugnt hav i speciella ljusförhållanden fastnar nu och då på sensorn.

Hur skulle du beskriva Hangö som fotostad?

- För mig är Hangö det optimala stället att bo på. En udde, som sticker ut i havet. Vinden och vågorna ligger på någon sida. Det är bara att välja. Ofta tornar sig dessutom fina moln upp i horisonten. Och ljuset. Ljuset i Hangö är fantastiskt. Vad mer kan en havsfotograf önska sig?

Det bästa och det sämsta med att vara fotoföretagare i Hangö?

- Hangö är litet och här finns många fotografer. Det är både en nackdel och en fördel. Marknaden för bilder är inte sådär jättestor, men eftersom fotografering i dag är riktigt populärt finns det en ganska stor efterfrågan på kurser. Jag drar bland annat Fotoskolan och Fotoakademin vid Hangö Sommaruni. Fotoskolan handlar om att komma bort från autoläget och att lära sig att framkalla sina bilder medan Fotoakademin riktar sig till längre hunna, som vill utvecklas mera. Detta läsår kör vi en fullsatt Fotoakademi och nästa läsår är det igen dags för Fotoskolan. Undervisning i smågrupper, eller på tumanhand, med specifika teman inom landskapsfotografering, ger jag också.

Ditt bästa tips till andra företagare eller någon som funderar på att starta eget?

- Tuta och kör. Ha ett öppet sinne. Var flexibel, men målmedveten. Lycka till!

Se mera bilder av Johanna Sandin

Sandin 02
Sandin 03
Sandin 01
Sandin 04
Sandin 05

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER: Peter Lundqvist, Linda Baarman, Johanna Sandin

MR Media har under de två senaste åren planerat och utvecklat marknadsföringsplattformen Place2Go, som kommer att fungera s...

Har du tänkt på att Västnyland har tre fullständigt unika biografer? Kino Olympia i Hangö, Bio Forum i Ekenäs och Bio Pa...

Det är något smått magiskt. Hösten vid havet, ute i det yttersta havsbandet, är en väl bevarad hemlighet. Alla murriga o...

Nu om någonsin ligger det i tiden att återanvända och återbruka. Det finns inget trendigare än att köpa second hand; inr...