Fotbollstjejer från Hangö till Ingå i samma lag

Glada fotbollstjejer kommer en efter en till träningen i allaktivitetsarenan i Ingå. Det speciella är att en del kommer från Ekenäs, andra från Ingå och tillsammans bildar tjejerna laget EIF YJ, som under säsongen kommer att spela sina hemmamatcher både i Ekenäs och Ingå.

I samarbete med Ekenäs IF:s fotbollssektion

Inför säsongen stod IIF Fotboll från Ingå inför det faktum att laget hade totalt tolv spelare och Ekenäs IF endast nio spelare i åldersklassen. Nu har det gemensamma YJ-laget 21 spelare, vilket gör det möjligt för laget att delta i serien som spelas på stor plan med elva spelare.

- I grund och botten handlar det ju om att flickorna skall få spela, fotboll är helt annorlunda med elvamannalag. Vi hade funderat länge hur vi skall kunna fortsätta spela, eftersom vi anser att de yngre spelarna i föreningen skall få spela i sin egen årsklass, konstaterar Maria Pedersen, som fungerat som tränare för flicklaget i Ingå i flera års tid.

Flicklaget F14 deltar denna säsong i Bollförbundets tredje division och är ett lysande exempel på vad samarbete föreningar emellan i bästa fall kan leda till. Samarbetet mellan Ekenäs IF, FC HIK, BK-46 och IIF Fotboll omfattar denna säsong sammanlagt åtta lag och Ekenäs IF fungerar som moderförening för verksamheten. Det betyder att flicklaget spelar i EIF:s färger men verksamheten sker både i Ekenäs och i Ingå. Hemmamatcherna är tänkta att spelas både i Ingå och i Ekenäs.

- Vi vände oss till Ekenäs och det var jätteroligt att de var så positiva till idén och början har gått helt superbra. Jag försöker ta det lite som min roll att försöka svetsa ihop laget, och samtidigt vara lite av en mamma för laget, säger Maria Pedersen, som själv har en lång spelarkarriär med bland annat ligaspel i FC United i bagaget.

previous arrow
next arrow
Slider

Nytt lag och träningar på engelska

I hallen pågår träningen intensivt och koncentrerade flickor gör sitt yttersta för att få spelöppningarna att fungera i bägge ändor av hallen. Det finns ingen tid för småsnack, alla lyssnar noggrant på tränaren Bruno Vivas instruktioner på engelska.

- Vi har fått en så fantastiskt kunnig tränare i Bruno. Han ger flickorna mycket och bidrar med kunnande också åt mig.

- Men visst har det också varit utmanande. Mina flickor har varit vana vid mig och Kalle, och nu kommer det nio Ekenäsflickor till och en tränare från Portugal som talar engelska, skrattar Maria.

Flickorna tränar för tillfället tillsammans en gång i veckan under ledning av Bruno Vivas. Maria Pedersen och Kalle Henriksson fungerar som hjälptränare. Därtill kommer egna träningar på hemorten tre gånger i veckan.

- Det tar ju ganska lång tid för flickorna att spela in sig på sina nya positioner. Vi har haft så smal trupp att alla fått spela men nu blir det mera kamp om speltid. Men också det är en bra sak, det är något de skall lära sig för livet och lära sig att inte ge upp, konstaterar Maria Pedersen.

Taggade tjejer i gemensamt lag

Elin Ahrenberg och Ida Pedersen från Ingå samt Tilda Rehnström från Ekenäs tycker att det är en bra sak med ett gemensamt lag. Redan nu känner tjejerna att de fått lära sig nytt och utvecklats som spelare.

På vilket sätt har träningarna varit annorlunda?

- I vissa övningar som är bekanta har vi ju nu nya motståndare, så man måste utveckla sig, säger Elin Ahrenberg.

- Vi har ny tränare, och han har ganska annorlunda träningar men det är roligt. Jag har blivit bättre på en mot en situationer, säger Ida Pedersen.

- Vi har fokuserat på att träna mera som ett lag, inte så mycket individuella grejer. Mest lagövningar, så att man lär känna varandra, säger Tilda Rehnström.

Hur känns det med ett helt nytt lag?

- Det har känts helt bra, i början var det nog lite nervöst med helt nya människor men nu går det bra, säger Tilda.

- Nu känns det som att det skall blir roligt, och jag tror att säsongen kommer att bli bra men kanske tyngre än förr, skrattar Elin.

- Det har gått jättebra, så känns det och det kommer säkert att gå bra också i framtiden, tror Ida.

Det bästa med ett nytt gemensamt lag?

- Man har fått nya vänner och det har kommit nya träningar så man får lära sig nya saker, säger Elin.

- Det är många nya människor som man skall lära känna och dom kan ju spela på helt annorlunda sätt än vad vi spelar, men det är i varje fall jätteroligt, tycker Ida.

- Att utvecklas och lära sig att spela som ett lag, hålla bollen inom laget, och öva sig samspela med nya spelkamrater, säger Tilda.

previous arrow
next arrow
Slider

Samarbetet lär för livet

Serien i den tredje divisionen består av tolv lag och serien spelas som en enkel serie. Maria bedömer att det sammanslagna laget skall kunna ha bra möjligheter att klara sig på den nivån.

- Flera av lagen har vi spelat mot i fjol. Jag skulle också säga att nivåmässigt är flickorna ganska lika och tror att tredje divisionen är passlig för oss.

- Jag tror ändå att flickorna kommer att bli överraskade över hur tungt det är att spela på stor plan. Vi har kört ganska hårt med konditionsträning och uthållighet.

Men även om det spelmässiga är viktigt, ser Maria trots allt att samarbetet även har en större dimension. Det handlar om att kunna ingå i ett socialt sammanhang och kunna se sig som ett lag, även över kommungränser.

- Det är en ganska stor sak och genom passliga indelningar ser vi till spelarna måste samarbeta under träningarna. Då jag började träna flickorna i Ingå fanns det språkliga grupperingar och det har tagit sin tid att få ihop dem, säger Maria.

- Flickorna har tagit det jättebra. Jag tänker att detta ger spelarna någonting för livet. När du kommer till en ny arbetsplats, måste du även lära känna en massa nya människor och du kan inte heller vara främmande för att det kommer personer som talar ett annat språk. Jag tänker att det här ger flickorna en bred skala av nytt kunnande, konstaterar Maria.

Nöjda föräldrar

Även föräldrarna till flickorna i laget är nöjda med samarbetet, även om det innebär längre resor över kommungränserna till träningar och matcher.

- Jag tycker att det bara är bra. Som jag ser det är fördelarna främst den sociala biten, i den här åldern är det viktigt att göra något annat än bara det hemvana. Att gå vidare inom fotbollen är inte det primära, men så länge det finns möjlighet och flickorna tycker om det, är det bra, tycker Mikael Rehnström från Ekenäs.

- Det primära vore ju att det skulle finnas möjlighet för barnen att spela i de egna föreningarna, men det är klart att man måste vara realist, finns det inte resurser så finns det inte, konstaterar han.

Agneta Ahrenberg från Ingå är mycket nöjd med vad samarbetet gett så här långt.

- Det har gått jättebra, vi har redan sett flickorna göra nya övningar med ny inspiration, säger hon.

- För små föreningar är det livsviktigt att kunna samarbeta och erbjuda möjligheter för de unga att fortsätta idrotta, betonar Agneta Ahrenberg.

Läs mera om vad de fyra samarbetsföreningarnas representanter (EIF, IIF Fotboll, BK-46, FC HIK) anser om hela YJ-samarbetet föreningarna emellan och vad det skall leda till på sikt i artikeln EIF leder unikt fotbollssamarbete mellan föreningar.

På grund av coronaläget är det för tillfället är det oklart när serieverksamheten kommer att inledas. Spelprogrammet uppdateras till Bollförbundets webbsida.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / FOTO: Janica Söderlund, MR Media

MR Media har under de två senaste åren planerat och utvecklat marknadsföringsplattformen Place2Go, som kommer att fungera s...

Det underbara ljuset i Hangö har genom åren inspirerat otaliga fotografer och konstnärer. I staden verkar även ett stort a...

Har du tänkt på att Västnyland har tre fullständigt unika biografer? Kino Olympia i Hangö, Bio Forum i Ekenäs och Bio Pa...

Det är något smått magiskt. Hösten vid havet, ute i det yttersta havsbandet, är en väl bevarad hemlighet. Alla murriga o...