Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 650

Besök våra tre unika biografer

Har du tänkt på att Västnyland har tre fullständigt unika biografer? Kino Olympia i Hangö, Bio Forum i Ekenäs och Bio Pallas i Karis är tre riktiga pärlor till biografer och erbjuder en genuin och unik bioupplevelse. Vi uppmanar dig att besöka alla tre biografer!

Jämfört med de stora opersonliga biopalatsen i storstäderna har Västnyland tre alldeles fantastiskt charmiga, privatägda små biografer. Samtliga biografer drivs av familjer, och flera av biograferna har verksamheten pågått i flera generationer. Charmiga Bio Forum är faktiskt den äldsta biografen i Finland som fortfarande är i bruk. Verksamheten inleddes i den färggranna jugendbyggnaden av sten redan 1912. På den tiden värmdes teatern upp med en kamin och på gården stod en utetoalett. Då förevisades stumfilmer och pianot spelades av ackompanjatör.

- Pappa tog över biografen 1943 och renoverade då salen genom att sätta in lite lutande golv och panel på väggarna. Men det var fortfarande utedass ända fram till 1970-talet, berättar den nuvarande innehavaren Esa Halonen.

Esa är en sann filmvän och har drivit biografen sedan 1958. Under dessa år har han hunnit se tusentals filmer och besöka en mängd olika biografer både i Finland och utomlands. - Alltid när vi reser besöker jag biografer för att se hur dom har det där och nog måste jag säga att vi har en liten karamell till biograf, skrattar Esa.

Biografen i Ekenäs har 104 stolar och är den minsta biografen i Västnyland. Till den mysiga interiören hör äkta filmaffischer från 50-talet samt bilder av historiska filmstjärnor. Esa Halonen har även en omfattande samling av filmaffischer.

- Jag har sparat alla affischer ända sedan 1940-talet, så jag har flera tusen affischer, avslöjar Esa om sin samling.

Vilken är då den bästa stolen i salen?

- Den bästa stolen är nog i mitten av salen. Det är många som sätter sig längst bak men jag tycker att ljudet kommer bäst till sin rätta när man sitter mitt i salen, säger Esa Halonen, som har för avsikt att fortsätta driva biografen så länge han orkar.

Funkisbion i Karis

Till skillnad från den lilla och söta jugendbyggnaden i Ekenäs verkar Bio Pallas i ett imponerande funkishus på tre våningar på Nils Grabbegatan i centrum av Karis. Det 800 kvadratmeter stora huset hör till de mest imponerade funkisbyggnaderna i staden; huset byggdes 1938–39 av släkten Back, som bedrev biografverksamhet i Karis sedan 1920-talet.

- Huset är ursprungligen byggt och planerat för att vara biograf. Därför fungerar salen med det ursprungligen sluttande golvet bra än idag och bioduken har en tillräcklig bredd, konstaterar Jouko Sipiläinen, som tillsammans med sin fru Pirkko Sipiläinen driver biografen sedan 1980.

Precis som Bio Forum är huset en upplevelse i sig. Fasaden med namnskylten Pallas designad i en stil från svunnen tid gör att det känns lite speciellt att stiga in i biografen. Interiören är mer eller mindre ursprunglig.

- På 1970-talet gjorde vi en större förändring, då ändrade vi på antalet rader från 18 till det nuvarande 14 och antalet sittplatser från 336 till 248, berättar Jouko om den största biografen av dessa tre.

I samband med förändringsarbetet på 1970-talet hade Bio Pallas förmånen att få samarbeta med arkitekten Eliel Muoniovaara, känd för att ha planerat över 60 biografsalonger runt om i landet, bland annat Maxim och Forum i Helsingfors.

- Han planerade bland annat färgen i biosalongen, då målades väggarna i den nuvarande färgen men själva väggarnas struktur med dekorationsribbor förändrades inte, minns Jouko Sipiläinen.

Nya stolar på Kino Olympia

Kino Olympia ute på udden i Hangö är en riktig pärla till biograf. Den nuvarande interiören är till stora delar från 1946 och bland många vackra funkisdetaljer lönar det sig att kolla in det vackra biljettförsäljningsbåset i trä. Även själva biografsalen erbjuder en distinkt retrokänsla med klassiskt mörkröda stolar. Dessa stolar har för övrigt förnyats i sommar tillsammans med golvet i salen. Sittplatserna minskades från 206 till 150 platser, vilket betyder mera utrymme för besökarens ben och dessutom alldeles speciellt lyxiga fåtöljer.

- Genast jag såg dessa norska stolar, visste jag att dom skall vi ha. Jag har inte sett några liknande någon annanstans, berättar Keijo Alanen om stolarna som är maffiga som fåtöljer med justerbart ryggstöd. Biografen i Hangö drivs sedan 1999 av Keijo och Eeva Alanen.

Keijo berättar att han i tiden inte såg något annat alternativ än att ta över biografen, då den förra ägaren beslöt sig för att sluta. - Annars hade det varit slut med biografverksamhet i Hangö och det hade varit mitt fel, skrattar Keijo som hjälpt till på biografen under den förra ägarens tid.

- Visst var det utmanande i början men sen har det tagit sig. Sommaren är ju vår bästa tid, då har vi mest besökare, konstaterar Keijo och välkomnar alla att bekanta sig med Finlands sydligaste biograf.

TEXT: Ilse Klockars, Place2Go / BILDER:Janica Söderlund, MR Media

MR Media har under de två senaste åren planerat och utvecklat marknadsföringsplattformen Place2Go, som kommer att fungera s...

Det underbara ljuset i Hangö har genom åren inspirerat otaliga fotografer och konstnärer. I staden verkar även ett stort a...

Det är något smått magiskt. Hösten vid havet, ute i det yttersta havsbandet, är en väl bevarad hemlighet. Alla murriga o...

Nu om någonsin ligger det i tiden att återanvända och återbruka. Det finns inget trendigare än att köpa second hand; inr...